Tänään on 28 Maalis 2024 12:49

Ciabatta leipä ja sen resepti

Kaikki ruokailuun ja juomiseen liittyvä tähän osioon.

ViestiKirjoittaja Rantakemisti » 21 Heinä 2009 17:37

Tässä yks päivä rupes tekemään helvetisti mieli ciabatta leipää, jota vissiin Fazeri tekee ja myy isoimmissa kaupoissa. Joita ei tietenkään omista lähikaupoista löydy, paitsi niitä esipaistettuja, joita ei syö sikakaan.
Joten googlasin jonkun aikaa ja löysin Pirkan sivuilta ihan pätevän olosen reseptin jota päädyin kokeilemaan. Tosin reseptistä poiketen heitin taikinan sekaan vielä kourallisen suikaloituja oliiveja. Resepti kokonaisuudessa alla.

CIABATTA, ITALIALAINEN LEIPÄ SUOMALAISEEN TAPAAN

(2 leipää)

Ainekset:

1/2 palaa (25 g) hiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
1 dl Pirkka ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
(siirappia ei löytyny joten heitin sokeria sekaan, en tiää ajaako ees samaa asia. Mut syötävää oli silti)


1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2 - 2 tuntia.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 1/2 tuntia.

3. Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.

4. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.

http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=19

IMG_4829.JPG

IMG_4825.JPG


Kuvissa siis itte duunaamani leivät. Ja leivät onnistu ainaki omasta mielestä helvetin hyvin. Varsinkin kun ottaa huomioon, että oon aikasemmin leiponu vaan pullaa ja onnistunu polttamaan nekin ennen ku oon ees laittanu niitä uuniin.
Mut leivät oli hyviä ja se on varma et näitä tuun jatkossakin tekemään. Kokeilkaa vaikka itte. :good:
En pidä itseäni alkoholistina, sillä en ota kuin perjantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Käyttäjän avatar
Rantakemisti
Ammattipostaaja
Ammattipostaaja
 
Viestit: 715
Vuodet Jäsenenä: Vuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenä

Rantakemian sponsorien mainokset

ViestiKirjoittaja Luukkis » 21 Heinä 2009 18:53

ihan hyvän näköstä. tosin veikkaan että ite tykkäisin tosta enemmän ilman noita ruis jauhoja.
Käyttäjän avatar
Luukkis
Seniori
Seniori
 
Viestit: 487
Vuodet Jäsenenä: Vuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenä

ViestiKirjoittaja Norsula » 19 Syys 2010 21:19

Nostanpa vanhaa sanomalla, että tosi hyvännäkösiä leipiä. Mietin voisiko tästä tehdä yleisen kokkaustpicin, johon voisi heittää omia kokkauksiaan sekä kuvia ja vaikka videoita niistä?

Pitäisi joskus itsekin leipoa, jotta sen oppisi. Kun kyhäisi omat leivät, säästäisi varmaan rahnaa.
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.” - Henry David Thoreau
Käyttäjän avatar
Norsula
Forum-eliitti
Forum-eliitti
 
Viestit: 1099
Vuodet Jäsenenä: Vuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenä

<

Rantakemian sponsorien mainokset


Palaa alueelle Herkkusuut

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron

Kirjaudu sisään

Lahjoitukset