Tänään on 10 Elo 2022 15:32

Luonnonkatastrofit

Ajankohtaisia uutisia, tapahtumia, asioita, etc. maan ja taivaan väliltä.
Alueen säännöt
Uutisessa täytyy aina mainita lähde. Jos kyseessä on netistä ongittu uutinen on linkkikin suotava.

ViestiKirjoittaja Norsula » 27 Helmi 2010 13:38

Nyt kun Haitin maanjäristys alkaa pikkuhiljaa kadota otsikoista, Chilessä on jyrissyt tänään oikein kunnolla.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Chi ... 5253286861

HS Kirjoitti:Chilessä voimakas maanjäristys – maahan julistettu hätätila

27.2.2010 9:07 | Päivitetty: 27.2.2010 13:13
HS–STT–AP–AFP–Reuters
TVN / Reuters

Kuva
Autot ovat jääneet sortuneen talon alle Santiagossa. Chilessä on sattunut erittäin voimakas maanjäristys aamuyöllä paikallista aikaa.

SANTIAGO. Chilessä sattui varhain lauantaina erittäin voimakas 8,8 richterin maanjäristys. Järistys vavisutti maan toiseksi suurinta kaupunkia Concepciónia ja tuntui voimakkaana pääkaupungissa Santiagossa asti.

Chilen presidentin Michelle Bachelet kertoi kuolleita olevan ainakin 47. Bachelet on julistanut Chileen hätätilan.

Kuolonuhrien ja aineellisten tuhojen määrää on hankala arvioida, koska puhelin- ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet laajasti poikki.

Paikallisten tv-asemien mukaan Santiagon historiallisen keskustan rakennuksia on tuhoutunut ja ainakin yksi moottoritien silta on romahtanut. Lisäksi useita taloja on romahtanut Curicon kaupungissa Santiagon eteläpuolella.

Myös Chilen pääkaupungin lentokenttä on suljettu maanjäristyksen vuoksi. Kaikki lennot kentälle on peruttu, kertovat Brasilian ja Perun viranomaiset.

Maanjäristys aiheutti myös tsunamiaaltoja, jotka saattavat olla tuhoisia järistyskeskuksen lähistöllä sijaitsevalle rannikolle.

Yhdysvaltain geologiaviraston mukaan useita aaltoja on iskeytynyt Chilen rannikolle lähelle järistyksen keskusta. Suurin aalloista oli 3,1 metriä korkea.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskuksen mukaan tsunami voi olla uhkaava rannoille myös kauempana. Yhdysvallat on antanut tsunamivaroituksen kaikkiin Tyynenmeren valtioihin. Myös Australia on antanut varoituksen.

Kello 3.34 paikallista aikaa iskeneen maanjäristyksen keskus oli rannikolla vajaan 100 kilometrin päässä Concepciónin kaupungista. Santiagosta järistyksen keskipisteeseen on noin 300 kilometriä.

Järistyksen keskipiste oli kohtalaisen syvällä, vajaan 55 kilometrin syvyydessä.

HS:n Santiagosta tavoittaman silminnäkijän mukaan järjistys kesti pitkään. "Ainakin minuutin", chileläinen Winnie Antognini arvioi.

Concepciónin kaupungissa asuu vuonna 2002 tehdyn väestölaskennan mukaan 670 000 asukasta.

Useat jälkijäristykset ovat koetelleet Chileä aamun aikana. Vakavin jälkijäristys on ollut voimakkuudeltaan 6,9 richteriä. Sen keskus oli yli 200 kilometrin päässä Concepciónista.

Muiden järistysten voimakkuuksiksi on kerrottu noin 5–6 richteriä. Niiden keskukset ovat olleet Chilen rannikolla Tyynellämerellä.

Vuonna 1960 Chileen iskeneessä 9,5 Richterin maanjäristyksessä kuoli 1 655 ihmistä. Järistys oli yksi viime vuosisadan voimakkaimmista.
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.” - Henry David Thoreau
Käyttäjän avatar
Norsula
Forum-eliitti
Forum-eliitti
 
Viestit: 1099
Vuodet Jäsenenä: Vuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenä

Rantakemian sponsorien mainokset

ViestiKirjoittaja Luukkis » 27 Helmi 2010 17:33

saa nähä onks toi tzunami paha. mut jos se on aasian mantereella yhtä paha kun sillon vuosia sitten tapanin päivänä niin taitaa tuhot olla vielä pahemmat kun sillon.
Käyttäjän avatar
Luukkis
Seniori
Seniori
 
Viestit: 487
Vuodet Jäsenenä: Vuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenäVuodet jäsenenä

<

Rantakemian sponsorien mainokset


Palaa alueelle Ajankohtaiset asiat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron

Kirjaudu sisään

Lahjoitukset